Beter samenwerken? Tien tips voor bestuurder en ondernemingsraad!

Elk bedrijf in Nederland met 50 of meer werknemers (dus geen fte’s) is verplicht een ondernemingsraad (or) te hebben. De bestuurder van de onderneming dient met hen overleg voeren.

Dat is soms heel eenvoudig, maar als het spannend wordt kan dat heel ingewikkeld zijn. Daarom bij deze tien tips (voor allebei) om tot een constructieve samenwerking te komen.

1. Realiseer je dat je feitelijk hetzelfde belang dient

Je streeft allebei naar een organisatie die goed loopt en waar de mensen plezierig werken. Als je je dat realiseert dan is de basis voor een goede samenwerking gelegd.

2. Investeer in nadere kennismaking

Het is prettiger vergaderen en onderhandelen als je de ander kent. Wat motiveert hem om dit werk te doen, wat wil hij bereiken?

3. Plan informele momenten

Neem de tijd voor informeel contact. Houd een een benen-op-tafel overleg om een aantal onderwerpen te verkennen voordat ze op de vergadertafel komen.

4. Luister naar wat er niet wordt gezegd

Dingen zijn vaak niet wat ze lijken. Soms zit er een wereld achter wat er gezegd wordt. Daarom is het van cruciaal belang dat je goed luistert en doorvraagt naar de vraag-achter-de-vraag. Laat merken dat je de ander serieus neemt. Informeer naar waarom iets belangrijk gevonden wordt. Kortom: zorg dat je zeker weet dat jullie het over hetzelfde hebben en dat je het echte probleem oplost.

5. Speel het spel!

Hoe zeer het wellicht ook tegen je natuur is, het spel moet gespeeld worden. Dat betekent dus de tijd nemen en een serieus gesprek aangaan. Probeer niet alles snel te regelen. Neem voor echt lastige zaken meerdere overleggen, houd eens tussentijds overleg of plan een extra vergadering in. Het is heel belangrijk om elkaar wat te gunnen. Als een kwestie echt ingewikkeld is, besef dan dat een goed compromis aan beide kanten pijn doet. Je moet dus geven en nemen.

6. Geef het voordeel van de twijfel

Soms is het lastig de ander te vertrouwen in zijn motieven. Probeer open te blijven staan voor de goede intenties.

7. Gun de ander de eer

Wanneer je het uiteindelijk eens bent, gun dan de andere partij ook eens de eer om aan de organisatie te laten weten dat ze door goede argumenten hebben weten te overtuigen. In het meest ideale geval treedt je in zo’n geval de organisatie gezamenlijk tegemoet.

8. Neem de zaken niet te persoonlijk

Soms wordt gedreigd met rechters of de Ondernemingskamer. Bedenk dat dit niet persoonlijk is, het gaat om de organisatie. Hoe vervelend ook, het hoort er bij!

9. Vraag tijdig hulp

Soms kom je er samen niet uit. Durf dat dan te erkennen. Vraag een onpartijdige derde om te bemiddelen. Dat kan een RvT-lid zijn of een externe mediator. Zoek in ieder geval iemand die door beide partijen vertrouwd wordt.

10. Vier de successen!

Ten slotte: wees blij met wat je samen bereikt. Ga een keer met elkaar uit eten, drink een borrel op de goede afloop van een lastige discussie, trakteer op taart tijdens een vergadering… er is veel mogelijk. Zorg dat je de mooie momenten deelt!

Dit is een bewerkt fragment uit het boek Koppie onder in de Boardroom